Visualisatie bij Kinderen.

Visualisatie bij kinderen,

maar waarom negatieve reacties??

 

Vaak horen we negatieve reacties om ons heen over visualisatie, wat we erg jammer vinden daarom leggen we het kort nog even uit.

Mensen vergelijken visualisatie vaak met meditaties, maar er zit een verschil in

Waar je je bij meditatie richt op het hier en nu, richt je je bij visualisatie tot je verbeelding. Bij visualisatie maak je actief gebruik van je verbeeldingskracht, dus denken in beelden.


‘Logica brengt je van A naar B, Verbeelding brengt je overal, zoals Einstein zei!


Visualiseren is het vertalen van gedachten naar beeld. Wanneer je bijvoorbeeld je ogen sluit en denkt aan een heerlijk warm bad, dan kun je het ook voor je zien, je kunt het zelf voelen, dat heerlijke warme water, het ontspant. Je ziet aan de binnen kant van je ogen eigenlijk een soort filmpje. Visualisatie oefeningen kunnen je heel goed helpen op momenten dat je bijvoorbeeld bang of onzeker bent, of wanneer je hert ergens heel erg druk vind. Wanneer je moeite hebt jezelf te concentreren of wanneer het te druk is in je hooft, Wanneer je dus visualiseert maakt je gebruik van de kracht van verbeelding. Door je dingen te verbeelden kun je gemakkelijker ontspannen, jezelf beschermen en soms zelf beter presenteren.

Als kind en jongerencoach en yoga docent maak ik veel gebruik van visualisaties.

Je kunt op elke gewenst moment van de dag een visualisatie oefening doen, gewoon op de momenten als je het nodig hebt, maar ook uit voorzorg, als je bijvoorbeeld weet dat je ergens heen moet waar het druk is, of wanneer je weet dat er iets spannends gaat gebeuren.

 

Voor kinderen is het fijn om even tot rust te komen, door middel van een visualisatie verhaal leert een kind te visualiseren en tot ontspanning te komen, hoog gevoelige kinderen kunnen erg veel baat hebben bij visualisaties.

Wel is het belangrijk dat het verhaal aan een aantal voorwaarden voldoet.  In de eerste plaats moet het kind de ruimte krijgen om de eigen fantasie te gebruiken. Er moet ook een lichaamsgericht deel in voorkomen. Het kind leert op deze wijze ook het eigen lichaam te ervaren en tot ontspanning te komen. Ook is het nodig dat het verhaalt leidt tot ontspanning. Dus geen spannende verhalen. Ook is het beter dat het verhaal een open einde heeft.

 

Ik heb een kort verhaal voor jullie toegevoegd, Misschien kun je het eens gaan proberen.

 

De binnenkant van je ogen,

We kennen vast allemaal Bassie nog wel van Bassie & Adriaan…hij kon alles heel goed aan de binnen kant van zijn ogen bekijken. Probeer jij het ook maar eens!

 

Er was eens een kindje dat helemaal niet wist dat iedereen kan kijken met de ogen dicht. Dat is natuurlijk heel vervelend, omdat je dan niets van je eigen binnenwereld kan weten. Iedereen heeft een binnenwereld, ook jij. Je kan er naar toe als je moe bent of je niet prettig voelt. Probeer maar, doe je ogen zachtjes dicht. Heel, heel langzaam en voorzichtig.

Het is best moeilijk hoor. St, even niet praten, alleen maar luisteren. Zo gaat het gemakkelijker. Het is nog gemakkelijker als je nu even wacht en je je lichaam helemaal slap maakt, net als gekookte spaghetti. Doe het maar. Weet je hoe gekookte spaghetti er uit ziet? En hoe het voelt? Je armen en je benen allemaal gekookte spaghetti. Alles wordt helemaal slap. Ook je hoofd en je vingers en tenen. Voel je wel, het lijkt of je helemaal gekookte spaghetti bent. Warme slappe spaghetti.

 Als je nu zo helemaal slap bent dan gaan we kijken of je al een klein stukje van je binnenwereld kan zien. Blijf maar even kijken maar dan natuurlijk met je ogen zachtjes dicht. Nu verzin je een kleurtje. Kijk maar naar dat kleurtje.

Of misschien zie je wel iets anders een hele mooie tuin met groen gras. Zacht warm gras waar je lekker op kunt gaan liggen. Probeer maar. Je bent nog steeds helemaal slap en warm.

 Voel maar, doe maar net alsof je op het gras ligt en naar de blauwe lucht en de zachte wolken kan kijken. Kijk maar hoe de wolken eruit zien. Langzaam, heel langzaam bewegen ze voorbij. Waar lijken ze toch op? Kijk er naar. En waar gaan ze heen.

Als je nu heel stil blijft liggen, zo lekker slap en warm dan kan je zelf verder gaan met het kijken in je eigen binnenwereld. Doe het maar helemaal zelf. Nu ga je, je vanzelf heel fijn voelen. Warm en blij, zacht en rustig. En als je straks of morgen je ogen weer open doet dan kan je merken dat je nog steeds een heel fijn en rustig gevoel hebt.




We zijn erg benieuwd hoe je het zelf hebt ervaren, of hoe je kind het heeft ervaren.

Wil je graag meer informatie over dit onderwerp, of zoek je een passend visualisatie verhaal, of wil je graag weten hoe je dit kunt toepassen bij je kind, of voor de kinderen in de klas, vraag ons gerust, we leren je graag hoe je kennis kunt maken met visualisatie.

door Zonnetje Coaching 23 jan., 2024
De ervaring van ouders tijdens rouw en verlies begeleiding.
door Coaching praktijk T'Zonnetje 14 apr., 2023
Een Droom?? Als er op elke school een Kindercoach zou zijn!!
door Coaching praktijk T'Zonnetje 04 mrt., 2023
Hoogbegaafdheid herkennen op school
door Coaching praktijk T'Zonnetje 17 feb., 2023
Een ervaring die ik met jullie delen over rouw begeleiding.
door coaching praktijk T'Zonnetje 17 feb., 2023
Het verhaal van een moeder en haar innerlijk reis op de kaart.
door Coaching praktijk T'Zonnetje 16 feb., 2023
Een brief van een hoog gevoelig strong willed kind aan de leerkracht.
door Coaching praktijk T'Zonnetje 16 feb., 2023
Een brief van een hoog gevoelig kind aan de leerkracht.
door KC T' Zonnetje 08 jan., 2023
Als je kind afscheid moet nemen van een dierbare.
door duda-wsm 15 nov., 2022
Praten over kindermishandeling en huiselijk geweld.
door Kc T'Zonnetje 16 mei, 2022
Volle maan, en onrustige kinderen
Show More
Share by: