Coaching en begeleiding bij Rouwverwerking


In onze praktijk coachen en begeleiden we kinderen (en hun ouder(s) ) die vastlopen na een scheiding, een overlijden of een andere verliessituatie.

Voor kinderen is een overlijden van een iemand die dichtbij staat of een scheiding een ingrijpende gebeurtenis.

Naast dat zij in de war zijn hebben kinderen vaak heel veel vragen en kunnen zij zich soms schuldig voelen of bang zijn ook ziek te worden.

Kinderen zijn nog volop in ontwikkeling, wat maakt dat zij in verschillende fasen van hun leven het rouwproces meerdere keren doorlopen. Iedere leeftijdsfase reageert anders op rouw.

Door kinderen hierin te zien, te horen en te begeleiden leren zij hoe zij naast hun eigen ontwikkeling ook om kunnen gaan met het verlies wat zij al op jonge leeftijd ervaren hebben en hun hele leven met zich meenemen.


We hebben het kort voor u samengevat



Hoe ga je als volwassenen om met rouw en verdriet van jezelf of je kinderen?

Onze eigen ervaringen met verlies en rouw spelen mee in hoe wij met onze kinderen omgaan. Als je als volwassene weet hoe jij omgaat met verlies en rouw, dan kun je ook beter je kinderen begeleiden.

Samen kijken wij hoe jij een rouwproces ervaart en beleeft en hoe je verlies kunt verweven in je leven.


Wij kunnen kinderen en jongeren niet behoeden voor pijn en verdriet.

Wat wij wel kunnen doen is kinderen open en eerlijk vertellen wat er speelt. Hierdoor creëren we veiligheid in deze toch al onzekere tijd. Als er geen openheid wordt gegeven over het ziekbed/overlijden of de scheiding zal de gedachten van een kind een eigen leven gaan leiden, waardoor verlieservaringen angstervaringen kunnen worden.

Het is begrijpelijk dat je als ouder ook vaak met je eigen verdriet zit, waardoor je er tijdens een scheiding of het ziekbed en overlijden niet altijd helemaal voor je kind(eren) kunt zijn.

Hoe fijn is het dan dat je het niet alleen hoeft te doen en je zelf niet overal aan hoeft te denken.

Je hoeft niet altijd die superouder te zijn.!!


Er zijn zoveel meer verliezen dan alleen verlies door overlijden.

Het zijn de alledaagse dingen die voor verlies kunnen zorgen, zoals: een verhuizing, een andere baan, een ongeluk of een ziekte.


Het liefst gaan we lastige en vervelende gevoelens uit de weg en praten we er niet over. Veel verliezen die we doormaken, maken we ook niet bewust door of wordt niet als verlies opgepikt door de omgeving.

Als we er even bij stil staan weten we wel wat we onbewust hebben weggestopt, maar herkennen de oorzaak niet meer als een verlies. Verliezen zijn zo ingeweven dat je onverklaarbare klachten of gevoelens van somberheid niet toeschrijft aan een verlies in het verleden.

Niet dat ene verlies op een bepaald moment zorgt dat je uit het veld geslagen wordt, maar vooral de opeenstapeling van al deze verliezen zorgen ervoor dat je emmer vol zit en je moeheidsklachten ontwikkelt, sneller ontvlambaar bent, somber wordt etc.

Uiteindelijk lukt het je niet meer om door te gaan. Je blokkeert, bent niet meer jezelf en hebt geen ruimte meer voor dat wat om je heen gebeurt.

Jij zelf, je partner, je gezin, je werk alles lijdt eronder.


Tijdens de coaching gaan we het verlies aan, door de pijn heen om van daaruit weer op te bouwen naar een leven waarin het verlies er wel is, alleen verweven in het leven van nu en je blik gericht op de toekomst.


Er ontstaat meer ontspanning. Jij weet weer beter wie je bent en wat jou waarden en normen zijn, waardoor er rust ontstaat in jouw leven en die van de mensen om je heen.

Het zal je gebeuren dat jullie voor de moeilijke opgave staan om tegen jullie kinderen te moeten vertellen dat één van jullie (of iemand in jullie directe omgeving) ernstig ziek is en mogelijk gaat overlijden. Of dat jullie er alles aan gedaan hebben om bij elkaar te blijven, maar dat het ondanks alle inspanning niet is gelukt.


Door overlijden, maar zeker ook door scheiding verliezen kinderen vaak hun thuis,

hun vertrouwde kamer, hun vrienden en ook regelmatig hun veiligheid van een bekende school.

Het moment om met de kinderen om de tafel te gaan zitten, schuif je misschien wel zo lang mogelijk voor je uit. Je weet en voelt dat je het anders wilt doen, maar je weet niet hoe.

Verschillende vragen gaan door je heen:

Wat moet je je kinderen vertellen?

Zeggen je niet het verkeerde?

Begrijpen zij wel wat je zegt?

Waar moet je beginnen?

Doe je ze niet onnodig verdriet?

Allemaal logische vragen die er voor zorgen dat jij twijfelt.


Je weet dat het onvermijdelijk is, maar wil hen graag zo lang mogelijk het fijne leven laten houden wat zij nu hebben. Ze behoeden voor de pijn en het verdriet wat ontstaat als je ze betrekt in deze moeilijke situatie.

Kinderen niet betrekken tijdens een ziekbed, een (naderend) overlijden of een scheiding kan schadelijk zijn.

Ten eerste omdat zij leren dat alles wat pijn doet niet getoond mag worden.

Ten tweede voelen kinderen feilloos aan dat er iets speelt en gaan zij hun eigen verhaal ‘verzinnen’ met dat wat ze wel gehoord hebben.

Ten derde komt de klap veel harder aan als zij pas veel later in het proces meegenomen worden.


Tijdens coachingsmomenten gaan we samen zitten om het proces (ziekte, overlijden of scheiding) goed te laten verlopen. Jullie hoeven dit niet alleen te doen. De vragen die jullie hebben kunnen we met elkaar bespreken en zo vertalen dat het voor jullie passend is in wat je verteld en hoe je het verteld.

Daarin nemen we mee wat de kinderen moeten weten, willen weten en kunnen begrijpen en houden we rekening met de ontwikkeling, persoonlijkheid en leeftijd van ieder kind.

Door duidelijk te hebben wat jullie willen vertellen en hoe jullie dat willen doen, krijg jullie vanzelf meer grip op de situatie en lukt het om deze moeilijke boodschap te geven aan de kinderen.

Kinderen zijn sterker dan wij als volwassenen denken en juist door kinderen te betrekken bij het verlies, zullen zij met meer veerkracht de nieuwe situaties aangaan en aankunnen.


We ondersteunen jullie hier graag bij, vraag ons gerust om meer informatie.


Rouw en verlies verwerking op school

Op scholen komt verlies en rouw erg vaak voor, een heftige gebeurtenis voor alle betrokkenen, goede begeleiding  is daarbij van groot belang

We geven daarom adviezen, ondersteuning en begeleiding aan leerkrachten en scholen, om de leerling(en) zo goed mogelijk voor te bereiden, en te begeleiden bij ingrijpende gebeurtenissen.

We bieden hen advies en begeleiding voor individuele leerlingen of een klas of school,

en voor hun zelf



Share by: